Wijn

Deze cursus wordt momenteel niet ingericht.

Istrië is de westelijkste provincie van Kroatië. De provincie omvat het grootste gedeelte van het Istrische schiereiland. Het kent een mild tot warm mediterraan klimaat.

De belangrijkste autochtone druiven zijn Malvazija, Refosk en Teran. Veel wijnbouwers werken organisch en volgens oude technieken, o.a. voor orange wine of amforawijn.

Onze sommelier en wijndocent neemt jullie mee naar de meest bekende (wijn)regio van Kroatië.


Meer info over Bart Vanderstraeten :

Bart is een gepassioneerde sommelier, kennisdeler en organisator. Zijn ouders lieten hem in zijn latere jeugd kennismaken met wijn en de wereld daar omheen. De passie voor wijn ontwikkelde zich hand in hand met zijn visuele-, reuk- en smaakzintuigen. Ook de wijnterminologie maakt Bart zich al vroeg eigen. Op culinair vlak brengt hij graag wijnen in balans met gerechten. Hij laat zich inspireren op wijnbeurzen, speciaalzaken en vele contacten met wijnboeren in binnen- en buitenland. Bart’s motto : ‘wijn ervaren is iets anders dan wijn drinken’.

Zijn weetlust over wijnen is nooit gestild. Hij volgde een 3-jarige avondopleiding en behaalde zijn diploma “sommelier” aan de Vlaamse Wijnacademie. Vervolgens ging hij aan de slag als wijndocent in het volwassenenonderwijs Kisp en verzorgde er enkele jaren de opleiding “wijnkenner”. De laatste 2 decennia presenteerde hij degustaties voor cultuurcentra, wijnclubs en verenigingen. Hij ontwikkelde lesprogramma’s op maat. Als een niet te stuiten organisator richtte hij twee wijnclubs op in Vlaanderen en recentelijk nog één in Bergen op Zoom (zijn huidige Nl woonplaats), waar hij momenteel wijnmeester is. Bart weet mensen op een subtiele en ludieke wijze met elkaar te verbinden.

Tussen 2013 en 2022 was hij voorzitter de Commanderij Vini Amici, een succesvolle wijngilde in De Pinte (naast Gent). Momenteel is hij bezig met de huidige voorzitter op een commerciële wijze hun wijnkennis te combineren tussen aankoop/verkoop van wijn en sommelier@home/work. Deze wijnhandel Barriek is nog in volle ontwikkeling. Vermoedelijke start in het laatste kwartaal van 2023.
Wijn