Wijn

Deze cursus wordt momenteel niet ingericht.

In deze basis wijncursus van 3 avonden wordt naast het aanleren van de degustatietechnieken aandacht besteed aan het analytisch beschrijven van de proefwijnen. Wijnen worden geanalyseerd volgens de wereldwijde gekende Systematische Proefmethode. Over de hele wereld spreken we allemaal dezelfde wijntaal, wijntermen betekenen overal hetzelfde. Deze proefmethode geeft je houvast, je beoordeelt en schat de kwaliteit beter in. De vaardigheden en kennis wordt stelselmatig opgebouwd.

De wijnanalyse gebeurt in deze basiscursus in kleine groepjes waarbij teamgeest belangrijk is. Er wordt gebruik gemaakt van geurstaaltjes. Een verklarende (wijn) woordenlijst, aromawiel en degustatiefiches zijn eveneens ter beschikking. Alsook na iedere les worden de hand-outs van de PowerPoint toegestuurd.


Meer info over Bart Vanderstraeten :

Bart is een gepassioneerde sommelier, kennisdeler en organisator. Zijn ouders lieten hem in zijn latere jeugd kennismaken met wijn en de wereld daar omheen. De passie voor wijn ontwikkelde zich hand in hand met zijn visuele-, reuk- en smaakzintuigen. Ook de wijnterminologie maakt Bart zich al vroeg eigen. Op culinair vlak brengt hij graag wijnen in balans met gerechten. Hij laat zich inspireren op wijnbeurzen, speciaalzaken en vele contacten met wijnboeren in binnen- en buitenland. Bart’s motto : ‘wijn ervaren is iets anders dan wijn drinken’.

Zijn weetlust over wijnen is nooit gestild. Hij volgde een 3-jarige avondopleiding en behaalde zijn diploma “sommelier” aan de Vlaamse Wijnacademie. Vervolgens ging hij aan de slag als wijndocent in het volwassenenonderwijs Kisp en verzorgde er enkele jaren de opleiding “wijnkenner”. De laatste 2 decennia presenteerde hij degustaties voor cultuurcentra, wijnclubs en verenigingen. Hij ontwikkelde lesprogramma’s op maat. Als een niet te stuiten organisator richtte hij twee wijnclubs op in Vlaanderen en recentelijk nog één in Bergen op Zoom (zijn huidige Nl woonplaats), waar hij momenteel wijnmeester is. Bart weet mensen op een subtiele en ludieke wijze met elkaar te verbinden.

Tussen 2013 en 2022 was hij voorzitter de Commanderij Vini Amici, een succesvolle wijngilde in De Pinte (naast Gent). Momenteel is hij bezig met de huidige voorzitter op een commerciële wijze hun wijnkennis te combineren tussen aankoop/verkoop van wijn en sommelier@home/work. Deze wijnhandel Barriek is nog in volle ontwikkeling. Vermoedelijke start in het laatste kwartaal van 2023.
Wijn
© 2024 - Tatteljee vzw - koenmichielsen.be webdesign