Sterrenkunde

Deze cursus wordt momenteel niet ingericht.

Benieuwd naar sterren en planeten, melkwegstelsels en zonnen? In deze cursus maak je kennis met de boeiende wereld van de sterrenkunde. 

Les 1: De Zon en de Maan 

In deze les bespreken we de Zon en de Maan. Hoe bewegen deze dominante hemellichamen aan de hemel gedurende het jaar. Speciale telescopen laten de zonnevlammen zien en het spectrum van het licht. Bij de Maan bespreken we het ontstaan van de kraters en de schijngestalten. We geven ook aandacht aan Zons- en Maansverduisteringen en sterbedekkingen, waarbij de Maan planeten of sterren bedekken.

LES 2: Planeten en ons Zonnestelsel 

Tijdens deze les bespreken we ons Zonnestelsel. We leren waar we de planeten kunnen vinden aan de sterrenhemel en hoe de planeten tussen de sterren van de dierenriem bewegen. Dit jaar geven we speciale aandacht aan de twee Gas planeten: Jupiter en Saturnus die nu goed te zien zijn aan de hemel in het najaar van 2023. Verder bespreken we wat je met een gemiddelde amateurtelescoop mag verwachten als je naar de planeten kijkt.

Les 3: Sterrenbeelden en Planetaria apps 

In deze les geven we aandacht aan de verschillende planetaria apps die je gratis kan downloaden op je Mobiel, Tablet of PC. ( zoals Stellarium, Celestron StarSense Explorer, Star Walk, Heavens-Above, World Wide Telescope, Space,Engine )

Verder bespreken we de twee oriëntatie sterrenbeelden Grote Beer en Orion om andere sterren en sterrenbeelden te vinden. We geven ook aandacht aan onze Melkweg en de mooie objecten die je kan bekijken met een telescoop op een donkere waarneem locatie.

Inclusief een bezoek aan de sterrenwacht Tivoli te Oudenbosch op zaterdag 18 november 2023 om 19.30u. www.sterrenwachttivoli.nl

De maan staat dan in Eerste kwartier en is in de vooravond te zien. De planeten Jupiter en Saturnus staan aan de avondhemel. We kijken met een 30 cm spiegeltelescoop vanuit ons observatorium natuurlijk bij helder weer. 

Familie, vrienden, kennissen kunnen sterrenwacht mee bezoeken en zich vooraf inschrijven via cursusaanbod 6.31.
Sterrenkunde