Sterrenkunde


83.1STERRENKUNDE
Wanneer : 4 dagen van 20:00u tot 22:00u
Start op :
Datums :
4/11/2022
4/11 - 24/11 - 8/12 - 22/12
Waar : Kerkstraat 62
Wie : Carlo Jenniskens (verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde West-Brabant. Tevens rondleider op volkssterrenwacht Tivoli te Oudenbosch)
Prijs : € 50,00 (excl. boek en incl. bezoek aan volkssterrenwacht in Oudenbosch) - Sociaal tarief mogelijk via de Uitpas.
Handboek : Kijk Omhoog (€ 24,00)
Info :

Benieuwd naar sterren en planeten, melkwegstelsels en zonnen? In deze cursus maak je kennis met de boeiende wereld van de sterrenkunde. 

Zaterdag 4 november 2023 om 19:30 bezoeken we de volkssterrenwacht Tivoli in Oudenbosch. De docent leidt ons rond. Bij helder weer kunnen we door de grote 30 cm spiegel telescoop kijken naar de maan en de planeten. Familie en vrienden kunnen voor deze avond ook inschrijven bij 05.2 - BEZOEK aan TIVOLI VOLKSSTERRENWACHT.

24 november 2022 >> Praktijk Maan en Planeten. Dit cursusjaar gaan we ons meer richten op de praktijk van het waarnemen. Deze cursusdag geven we aandacht aan het waarnemen van de Maan en Planeten, en natuurlijk ook van onze Zon. Waar kunnen we de planeten vinden aan de hemel, hoe bewegen zij gedurende het jaar. Welke details kan men al zien met een kleine telescoop. Verder bespreken we ook het waarnemen van kometen en meteoren en de zogenaamde Sterbedekking door de Maan.

8 december 2022 >> Praktijk Sterrenbeelden en hemel objecten. Deze Cursus les bespreken we sterrenkaarten en het Stellarium programma. Welke begrippen moet je weten bij het gebruik van sterrenkaarten. Hoe vinden we de bekende sterrenbeelden. Wat kunnen we zien van de Melkweg aan de hemel. Welke dubbelsterren en andere hemelobjecten zijn interessant voor een kleine telescoop. Ieder seizoen kent zijn eigen sterrenbeelden aan de hemel. Ook in het cursusboek wordt daar aandacht aan gegeven.

24 december 2022 >> Praktijk Verrekijkers en Telescopen. In de laatste cursus les geven we aandacht aan verrekijkers en telescopen. Wat zou een geschikte verrekijker zijn voor nachtelijke hemel waarnemingen. En welke telescopen zijn geschikt voor een beginnende waarnemer. Telescopen moet een stevig statief hebben, de Montering, ook die bespreken we. Verder het gebruik van vergroting en oculairs en filters. Bij het waarnemen van de Zon kunnen we beter projecteren of een " SOLARSCREEN " gebruiken op het objectief. Je mag nooit direct met een verrekijker of telescoop naar de zon kijken. Op onze sterrenwacht in Oudenbosch hebben we verschillende telescopen. Tijdens het bezoek demonstreren we de werking van de diverse telescopen.
www.sterrenwachttivoli.nl


Je dient aangemeld te zijn om te kunnen inschrijven.

Klik hier om aan te melden

Sterrenkunde